Oorkaarstherapie

Oorkaarsen worden van oorsprong gebruikt door de Hopi-indianen en hebben hun weg gevonden naar het Westen. Ze zijn door de Europese wet op medicijngebruik gecertificeerd.

Ze worden gemaakt van in bijenwas, honing en diverse kruiden gedrenkt katoen. Er worden holle kaarsen van gerold met daarin een filter. Oorkaarsen werken via de uitwendige gehoorgang op dieper gelegen acupunctuurpunten. Het heeft effect op het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan. Door de verbinding met de buis van eustachius werkt het ook op de holtes. Oorkaarsen bevorderen zo de doorbloeding en activeren het lymphesysteem in de oren, keel, neus en bijholtes.

Hoe vaak kun je oorkaarsen gebruiken?

Bij een klacht die al wat langer aanwezig is (chronisch) wordt aangeraden de behandeling binnen een week of kort daarna te herhalen. Bij acute klachten wordt een behandeling elke dag aanbevolen ( dit geldt niet voor een middenoorontsteking of oorontstekingen in het algemeen). Preventief en/of herstellend is één keer in de 4 – 6 weken aan te bevelen. Oorkaarsen zorgen ook voor ontspanning. Bij een gaatje in het trommelvlies wordt het gebruik van oorkaarsen afgeraden.

Na een lichte massage van het oor en het gebied er rondom, wordt de kaars zachtjes een klein eindje de gehoorgang ingebracht en bovenaan aangestoken en de hele tijd vastgehouden. Het geeft een zacht knisperend geluid met een diep ontspannend, rustgevend effect.

Indicaties voor behandelingen met oorkaarsen zijn onder meer:

  • Vaak voorkomende ontstekingen in, of irritaties van keel,-neus,-voorhoofd,-en bijholten.
  • Oordruk, oorsuizen en oorpijn. ‘dichtslaan’ van het oor, verstopping.
  • Keelpijn.
  • Beginnende verkoudheid, griep. Ontstoken amandelen.
  • Hoofdpijn, migraine. Nervositeit, hyper-activiteit.

Deze methode is ook een veiliger manier van oorsmeer verwijdering dan uitspuiten, omdat het de trilhaartjes in het oor niet beschadigt, zoals bij uitspuiten het geval is.

Toepassing van oorkaarsen wordt afgeraden bij:

  • Geperforeerd trommelvlies (buisjes).
  • Acute oorontsteking.
  • Eczeem of schimmelinfecties in het oor.
  • Epilepsiepatiënten

Een behandeling inclusief oorkaarsen duurt ongeveer 45 minuten en kost € 70,00, inclusief de oorkaarsen.